top of page

10 hodin za limitem mého těla

Ti, co mne znají vědí, že ze zásady nejedu nikam, kam nedojede mé expediční auto, a nechápali, co mne přivedlo zúčastnit se pěší výpravy Bushman klubu do NP Podyjí. V upoutávce bylo 10 - 15 km během 8 hodin, dle kondice účastníků, tak proč by si jednou tlouštík neudělal procházku na pohodu, ne? Vše bylo dokonalé do okamžiku vystoupení z auta na parkovišti, kde jsme měli sraz. A pak už to byl jenom boj o přežití, kdy jsem se jako obtloustlý stařec snažil držet krok s mládím plného nadšení, sportovním tělem i duchem.


V okamžiku, kdy nás průvodce zavedl kozí stezkou na první vyhlídku do údolí řeky Dyje a já poprvé pohlédl do té hlubiny, bylo mi jasné, že budu muset nejenom dolu, ale samozřejmě pak i také zpět nahoru. Osud měl však se mnou jiné plány a ze strašné představy se stala hrůzostrašná realita v podobě několikerého sestoupením k Dyji a několikerého vystoupání na okolní kopce, to vše se 110 kg tučného sedavého těla a 15 kg batohu s fotografickou výbavou, pitím a dalšími nezbytnými drobnostmi.


Z kopců dolů držím krok, do kopců funím daleko za výpravou a mezitím se snažím s vypětím všech sil pro ostatní něco na památku roztřesenou rukou a zakaleným zrakem nafotit, což pro mne bylo vždy záminkou nachytat trochu toho ztraceného dechu. Po 20 km a 10 hodinách běhání nahoru a dolu, kdy už mi nohy vypovídaly jinou chůzi, než robotickou po rovině, jsem opojen neporažeností dorazil ke svému expedičnímu speciálu na parkovišti a s hrdostí tak uzavřel kapitolu této mé výpravy po vlastních nohou 8D.


Přes veškeré útrapy mého zlenivělého těla jsem však prožil moc příjemný den s partou skvělých mladých lidí a s obdivuhodným průvodcem, který, byť mnohem dříve narozený než já, dokázal bez přestání vyprávět nám ze své práce a o NP jednu zajímavou historku za druhou, aniž by se jakkoliv zadýchal i v těch nejprudších stoupáních. A to zato rozhodně stálo :)


A jestli někdy v budoucnu Bushman klub naplánujete nějakou akci v podobě přenocování v české divočině s opékáním kusu masa a s trasou max. do 20 kroků od zaparkovaného auta (nikoliv kilometrů), rozhodně se mnou mohou počítat.



19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page